Złoty proszek na rozgrzewkę

Dodano: 26/11/2019 - Nr 48 z 27 listopada 2019

Kulinaria [Kurkuma]

Ma żółtopomarańczowy kolor i egzotyczne pochodzenie. Oprócz walorów smakowych przypisuje się jej właściwości lecznicze. Kurkuma – warto zrobić dla niej miejsce w swojej kuchni szczególnie teraz, gdy na dworze plucha i łatwo o infekcje. Nadaje potrawom cierpki smak oraz piękny, złoty kolor. Należy do rodziny imbirowatych i pochodzi z Azji, a właściwie z Indii, gdzie od wieków miejscowi uzdrawiacze wykorzystywali jej właściwości, nazywając „przyprawą życia”. Bez kurkumy trudno wyobrazić sobie prawdziwe indyjskie danie. To ona nadaje intensywnie żółty kolor najpopularniejszej azjatyckiej mieszance przypraw, czyli curry. W polskiej kuchni do niedawna występowała jedynie w formie sproszkowanej. Ostatnio można kupić świeży korzeń kurkumy, wyglądem przypominający miniaturowy imbir. Świeże kłącze kurkumy można jeść na surowo. Ma nieco słodszy smak niż proszek i można go używać podobnie jak korzeń imbiru, czyli zetrzeć bezpośrednio do dania albo dodać do herbaty czy kawy.
     
22%
pozostało do przeczytania: 78%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze