Młode ziemniaki w roli głównej

Kulinaria [Ulubione bulwy Polaków]

Czy istnieje doskonalszy smak niż połączenie młodych ziemniaków z koperkiem, kilkoma skwarkami i zimnym zsiadłym mlekiem? Śliczne, z cienką skórką, której nie trzeba obierać. Podane w taki sposób to dla wielu osób wspomnienie beztroskiego dzieciństwa. Chyba mało kto jest w stanie oprzeć się tak kuszącemu połączeniu. Młode ziemniaki to jedno z najbardziej lubianych przez Polaków warzyw. W wielu sklepach już w styczniu pojawiają się kartofle z Cypru, Izraela, Włoch czy innych krajów położonych w basenie Morza  Śródziemnego. Sprzedawane są jako młode, często jednak swoim smakiem sprawiają nam zawód. Można co najwyżej powiedzieć, że są to ziemniaki wczesne, ale na pewno nie młode i nie dorównują tym najlepszym – naszym, polskim, małym ziemniaczkom. Odmiany młodych ziemniaków mają w składzie znacznie większą ilość wody, co sprawia, że nie tylko szybciej się gotują, ale także nie nadają się do długiego przechowywania. Warto kupować je u sprawdzonego sprzedawcy, aby mieć
     
20%
pozostało do przeczytania: 80%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze