Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Bukiet od wiosny

Dodano: 28/05/2019 - Nr 22 z 29 maja 2019
Botwina to jedna z najpopularniejszych nowalijek. Śliczne, zielono-czerwone listki z młodymi buraczkami, powiązane w zgrabne pęczki, przyciągają wzrok. Z botwinki, czyli naci buraków, najczęściej przyrządzamy chłodnik albo botwinkowy barszczyk na ciepło do młodych ziemniaków z koperkiem. Delikatny smak pysznych, buraczanych liści dodaje wiosennym barszczom nieprawdopodobnej świeżości i lekkości. Chłodnik z botwiny to jedno z najpopularniejszych dań w menu na upalne dni. Jego podstawą są zwykle nie tylko młode buraczki wraz z listkami, lecz także ogórki, rzodkiewki, koperek, szczypiorek i jogurt, maślanka lub zsiadłe mleko. To danie poza tym, że orzeźwia, dodatkowo wspaniale wygląda i doskonale smakuje, zwłaszcza teraz, kiedy botwinka jest młoda i najbardziej wartościowa. Warto jednak pójść dalej i poznać inne sposoby wykorzystania tych delikatnych buraczanych liści. Botwinkę możemy jeść na surowo, więc z powodzeniem jej delikatne listki i chrupiące łodyżki sprawdzą
     
21%
pozostało do przeczytania: 79%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze