Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Czas na ucztę

Dodano: 21/05/2019 - Nr 21 z 22 maja 2019
Trwa maj, a to miesiąc szparagowy. Właśnie teraz szparagi są najlepsze, najsmaczniejsze i najtańsze. Mówi się, że ich pojawienie się na straganach zwiastuje nadejście prawdziwie smacznej wiosny. Ale uwaga, jeśli się zagapimy, szparagowe uczty mogą nas ominąć. Chociaż w dobrych sklepach szparagi dostępne są przez cały rok, to jednak te majowe są najsmaczniejsze i najtańsze. Kiedyś uważane były za wykwintne warzywo, dziś ich popularność rośnie – pojawiają się w postaci przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Szparagi występują w trzech odmianach – białej, zielonej i fioletowej. Jeśli wolimy łagodniejsze smaki, wybierzmy te białe, które uprawiane są w kopczykach ziemi i zbierane, zanim pędy przebiją powierzchnię. Miłośnicy bardziej wyrazistego i orzechowego smaku wybiorą kolorowe pędy – fioletowe lub zielone, które dojrzewają ponad ziemią. Szparagi najsmaczniejsze są zaraz po zerwaniu. Zbyt długo przechowywane tracą smak i aromat. Kupując szparagi, należy
     
24%
pozostało do przeczytania: 76%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze