Cały obiad w jednym garnku

Kulinaria [Specjały jednogarnkowe]

Są sycące, pożywne, łatwe w przygotowaniu. Przyrządzanie ich nie zabierze ci wiele czasu, a dodatkowo nie ma po nich dużo zmywania, w użyciu jest tylko jeden garnek! Tempo życia sprawia, że dziś mało kto ma czas na długie pichcenie. Szczególnie w ciągu tygodnia, gdy wracamy do domu i trzeba przygotować coś ciepłego na kolację lub późny obiad, to właśnie dania jednogarnkowe są doskonałym rozwiązaniem. Nie wymagają przestrzegania wielu rygorystycznych zasad w czasie gotowania, wystarczy wrzucić wszystko do jednego naczynia i potrawa robi się sama. Pomysły mogą być różne. Od sprawdzonych, znanych wszystkim przepisów po mniej popularne, niekiedy zapożyczone z tradycji kulinarnych innych narodów albo po prostu będące wynikiem własnych eksperymentów. Tradycja przyrządzania sycących i aromatycznych dań w jednym naczyniu ma długą historię i sięga najdalszych zakątków świata. Amerykanie mają chili, Marokańczycy tażin, Hindusi curry, Francuzi ragout, my bigos czy flaki. Łączy
21%
pozostało do przeczytania: 79%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@gazetapolska.pl

W tym numerze