Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

CO TY WIESZ O PIWIE? Poczuj, poznaj, posmakuj

Dodano: 29/08/2017 - Nr 35 z 30 sierpnia 2017
Piwo jakie jest, każdy widzi. Ale czy każdy je zna, to już osobna kwestia. Kilkadziesiąt gatunków, tysiące marek, bogactwo rytuałów kulinarnych, wielowiekowa tradycja: w piwnym świecie można się zagłębić na długie godziny. Polska jest na rynku piwowarskim ważnym graczem (3. miejsce w europejskiej produkcji piwa). Ale zanim złoty trunek trafił pod nasze strzechy, przeszedł długą drogę, mającą początki w starożytności. Piwo warzono już 5 tysiącleci przed naszą erą na terenie dzisiejszego Iraku. Recepturę udoskonalono w Babilonii i Egipcie, w czasach rzymskich wytwarzano je w Galii i Germanii, później – w średniowiecznych klasztorach i na dworach. W Polsce pierwsze wzmianki o piwie odnotowuje już Jan Długosz. TAK SIĘ SKŁADA, ŻE JEST NATURALNIE Choć gatunków piwnych nie sposób policzyć na palcach obu rąk, do uwarzenia piwa niezbędne są zaledwie cztery składniki. To one oraz przebieg całego procesu – rodzaj fermentacji, temperatura, filtrowanie –
     
27%
pozostało do przeczytania: 73%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze