Kawa na ławę

Martyna Hajdo-Trolińska \ To i owo

Smakosze kawy zapewne nieraz słyszeli, gdy w trosce o ich zdrowie ich bliscy grzmieli: „Nie pij tyle kawy, bo się wykończysz”. Okazuje się jednak, że ten czarny napój wcale nie jest taki straszny, jak go malują... Umiarkowane picie kawy (2–4 filiżanki dziennie) nie zrujnuje naszego zdrowia. Badacze już dawno potwierdzili, że takie spożycie nie zwiększa ryzyka chorób serca. A u kobiet nawet je obniża. Są też dobre wiadomości dla panów. Naukowcy z Harvard School of Public Health ustalili, że wypicie 6 filiżanek tego napoju dziennie zmniejsza aż o 60 proc. prawdopodobieństwo zachorowania na raka prostaty. Ponadto to właśnie panowie są mniej narażeni na kamicę nerkową. Wiele badań potwierdza również, że regularne spożycie kawy może ochronić nas przed zachorowaniem na cukrzycę typu II, gdyż zwiększa wrażliwość na insulinę i przyspiesza metabolizm cukrów. Ponadto kawę poleca się osobom mającym problemy trawienne. Zawarta w niej kofeina przyśpiesza metabolizm, zwłaszcza
     
30%
pozostało do przeczytania: 70%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze