Nie tylko na deser

Dodano: 22/09/2021

Kulinaria [Winogrona]

Ich właściwości są doceniane od tysiącleci. Z winnych jagód powstaje najlepsze wino, zdrowy olej i smaczne rodzynki i co najważniejsze – ta długowieczna roślina chroni przed chorobami cywilizacyjnymi.

Czy wiesz, że... Surowe winogrona świetnie sprawdzą się w wypiekach, deserach, sałatkach oraz sosach. Dobrze komponują się również z lodami, bitą śmietaną, bakaliami i czekoladą. W sałatkach owocowych wyśmienicie smakują z bananami, pomarańczami, jabłkami, truskawkami, kiwi, jagodami, borówkami, gruszkami oraz malinami. Są niezastąpione, gdy serwujemy deskę serów. Najczęściej jemy je na surowo, ale to niejedyne oblicze winogron. Przygotowuje się z nich wino, soki, dżemy, konfitury i ocet. Z ususzonych winogron powstają popularne rodzynki, zaś z pestek owoców produkuje się olej – dodatek do sałatek, warzyw oraz mięs. W kuchniach Turcji, Grecji, na Bałkanach, a także w Azerbejdżanie i krajach Azji Środkowej popularnością cieszą się liście winogron, z których
     
34%
pozostało do przeczytania: 66%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze