Rozkwit gwiezdnego ogrodnictwa. Przełom w hodowaniu warzyw w kosmosie

NAUKA [PODRÓŻE MIĘDZYPLANETARNE]

Naukowcy od lat próbują rozwiązać problem ograniczonego dostępu do żywności podczas pobytu w przestrzeni kosmicznej. Najnowsze badania pokazują, że w tych ekstremalnych warunkach można wyhodować warzywa, które nieco różnią się smakiem od swoich odpowiedników na Ziemi, lecz mają takie same wartości odżywcze.

Od lat wizja kolonizacji innych planet rozpala wyobraźnię badaczy kosmosu z całego świata. Wszystkie znaki na Ziemi i niebie wskazują, że już niedługo się ona ziści, a pierwszymi ciałami niebieskimi, które człowiek zaludni, będą Mars i nasz naturalny satelita Księżyc. Jednak zanim ten przełomowy moment nastąpi, najtęższe umysły na naszej planecie muszą rozwiązać szereg problemów, aby życie w nowych miejscach w galaktyce było dla naszych organizmów jak najbardziej znośne. Jedną z takich kwestii bez wątpienia było wyprodukowanie niewielkiej ilości tlenu na Marsie, którego dokonał łazik Perseverance (o tym eksperymencie pisaliśmy w poprzednich numerach „GP

     
46%
pozostało do przeczytania: 54%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze