Zjedz pan świerszcza! Jadalne robale

FOT. ADOBE STOCK PLATFORM, WIKIPEDIA, PIXABAY
FOT. ADOBE STOCK

ŚRODOWISKO [Z owadem na talerzu]

„W modnej restauracji klient wrzeszczy do kelnera: »Panie, w mojej zupie jest mucha!«; »Ciszej, bo zaraz wszyscy będą chcieli« – odpowiada kelner” – ten krótki żarcik może wkrótce okazać się naszą rzeczywistością. Zdaniem wielu ekspertów do insektów należy przyszłość i wkrótce na stałe wejdą one do naszego menu.  

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał pozytywną opinię na temat jedzenia mącznika młynarka. Ten niewielki chrząszcz jest dobrze znany gospodyniom domowym, które wiele razy musiały z uwagi na pojawienie się go w produktach zbożowych wyrzucać swoje zapasy. Do tej pory mączniki hodowane są jako pokarm na potrzeby terrarystyki (żywi się nimi m.in. wiele gatunków jaszczurek) i dla wędkarzy jako przynęta. To jedne z najłatwiejszych w utrzymania owadów. Bez trudu mączniaka można wyhodować w warunkach domowych w zwykłym plastikowym pudełku. Larwy potrzebują jedynie trochę otrębów zbożowych i owoców. W zasadzie można z nich zrobić żywy

     
10%
pozostało do przeczytania: 90%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze