Nasiona bogów. Ziarenka kakaowca

fot. AdobeStock
fot. AdobeStock

ŚRODOWISKO [Skąd się bierze kakao?]

Kakao to dzisiaj oczywistość. Używamy go powszechnie w kuchni, ale mało kto zastanawia się, skąd się ono bierze. Tymczasem plantacje kakaowców zajmują już dzisiaj powierzchnię większą niż wszystkie lasy w Polsce – ponad 10 mln ha.

Ziarna kakaowca są znane ludzkości od ponad 3 tys. lat. Nie oznacza to jednak, że wiedza o tej roślinie dotarła tak wcześnie do Europy. Dla naszego kontynentu, który często stawia siebie w centrum świata, historia ta zaczyna się dopiero w XVI wieku, gdy władca Azteków Montezuma II postanowił podjąć w swoim pałacu Hermana Corteza. Ta wizyta przeszła do historii z powodu rozmachu, jaki zaprezentował gospodarz, który nie wnikając w szczegóły, uznał swojego hiszpańskiego przeciwnika za boga. Konkwistadorzy podczas pierwszej wizyty w stolicy Azteków zostali zakwaterowani w pałacu Axayacatla, naprzeciwko świątyni ku czci Huitzilopochtli. Była to niefortunna lokalizacja. Po drugiej stronie pałacu znajdowały się zwierzęta, którym

     
12%
pozostało do przeczytania: 88%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze