Zielony miks

Lodowa sprawdzi się w sałatce Cezar, rzymską podamy do obiadu, masłowa tworzy parę idealną ze śmietaną, a radicchio nada naszej sałatce bordowy akcent, rukola wzbogaci jej smak o orzechowa nutę. Próżno dziś szukać tych, którzy sałaty uważali za pozbawiony smaku i wartości pokarm dla królików.

Sałata ze śmietaną to jeden z smaków dzieciństwa. Bohaterką tego zestawu jest sałata masłowa. Jej delikatny, lekko słodkawy smak świetnie harmonizuje ze śmietanką czy majonezem, ale tworzy też doskonałe połączenie z pomidorami, jajkami, a nawet łososiem. Niestety, sałata masłowa jest nietrwała, dlatego dania z jej udziałem należy spożywać natychmiast po przygotowaniu. Zupełnie inaczej sprawa ma się z najbardziej popularną obecnie sałatą lodową. Jej ogromną zaletą jest fakt, że możemy przechowywać ją w lodówce przez kilka dni bez utraty jędrności. Lubimy ją za kruche liście oraz łagodny smak, który znakomicie podkreśla sos z dodatkiem czosnku. Chrupkością i trwałością charakteryzuje się również mniej popularna u nas radicchio. To sałata o pięknych, purpurowo-białych liściach, jednak w smaku z cykoriową goryczą. Dlatego praktycznie niejadalna jako samodzielne danie, ale podana w towarzystwie dojrzewającej wędliny czy sera stworzy poezję smaku i wykwintności. Dekoracyjne walory to również atut sałaty lollo rosso. Jej liście o delikatnym smaku i charakterystycznych postrzępionych brzegach w kolorze czerwonym, wiśniowym lub nawet ciemnobordowym będą doskonałym dodatkiem do cielęciny, drobiu czy wątróbki. Kolejna pięknie wybarwiona to sałata dębolistna. Nawę zawdzięcza podobieństwu do liścia dębu. Występuje w kolorze ciemnoczerwonym, bordowym lub zielonym. Ma charakterystyczny orzechowy posmak, który wspaniale podkreśla dodatek czosnku. Wreszcie sałata rzymska, nazywana również długolistną, jest dzisiaj jedną z najpopularniejszych. Jej długie, kruche i soczyste liście tworzą zwarte główki i mają łagodny, lekko słodkawy smak. Sałata rzymska dobrze czuje...
[pozostało do przeczytania 50% tekstu]
Dostęp do artykułów: