Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Zielony miks

Dodano: 12/05/2020 - Nr 20 z 13 maja 2020
Lodowa sprawdzi się w sałatce Cezar, rzymską podamy do obiadu, masłowa tworzy parę idealną ze śmietaną, a radicchio nada naszej sałatce bordowy akcent, rukola wzbogaci jej smak o orzechowa nutę. Próżno dziś szukać tych, którzy sałaty uważali za pozbawiony smaku i wartości pokarm dla królików. Sałata ze śmietaną to jeden z smaków dzieciństwa. Bohaterką tego zestawu jest sałata masłowa. Jej delikatny, lekko słodkawy smak świetnie harmonizuje ze śmietanką czy majonezem, ale tworzy też doskonałe połączenie z pomidorami, jajkami, a nawet łososiem. Niestety, sałata masłowa jest nietrwała, dlatego dania z jej udziałem należy spożywać natychmiast po przygotowaniu. Zupełnie inaczej sprawa ma się z najbardziej popularną obecnie sałatą lodową. Jej ogromną zaletą jest fakt, że możemy przechowywać ją w lodówce przez kilka dni bez utraty jędrności. Lubimy ją za kruche liście oraz łagodny smak, który znakomicie podkreśla sos z dodatkiem czosnku. Chrupkością i trwałością
     
23%
pozostało do przeczytania: 77%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze