Przez żołądek do serca

Kulinaria [Kuchnia z miłości]

Nie wszyscy lubią walentynki, ale to święto już na dobre zadomowiło się nad Wisłą. Zastanawiasz się, co podarować ukochanej osobie na tę okazję? Zamiast kolejnego pluszowego serduszka przygotuj dla niej nietypowy prezent – ugotuj coś naprawdę od serca. Walentynki w Polsce zdobywały popularność w latach 90. XX wieku. Trafiły do naszego kraju ze Stanów Zjednoczonych. Jednak kult świętego Walentego już w średniowieczu był rozpowszechniony w całej zachodniej Europie. Jednym ze zwyczajów walentynkowych jest wysyłanie listów i kartek oraz obdarowywanie się słodyczami i upominkami. Oczywiście wszechobecny jest motyw serca, symbolu miłości. Przeciwnicy walentynek twierdzą, że to komercyjne święto podnoszące wskaźniki sprzedaży upominków. Jednak psychologowie są innego zdania. Świętowanie
18%
pozostało do przeczytania: 82%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@www.gazetapolska.pl

W tym numerze