Triumf życia

Dodano: 16/04/2019

Kulinaria [Wielkanocne jajko]

Jajko symbolizuje początek, wstęp do życia, odrodzenie. Stanowi ważny symbol w wielu kulturach i religiach, a zwłaszcza w chrześcijaństwie. Wielkanocne śniadanie tradycyjnie rozpoczynamy od dzielenia się poświęconym jajkiem. Choć stół wielkanocny zastawiony jest różnymi pięknie przyozdobionymi potrawami, które mają symbolizować dostatek, to wśród nich najważniejsze są jaja. Te w koszyku ze święconką, malowane i przyozdabiane, i te w potrawach – gotowane na twardo w majonezie, z sosem tatarskim, faszerowane, zapiekane w drożdżowych bułkach, klopsach, kulebiakach i oczywiście z żurkiem. Nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkanocnych bez jajka. W chrześcijaństwie nawiązuje ono bezpośrednio do zmartwychwstania Jezusa Chrystusa – stanowi symbol nadziei, triumf życia, znak Chrystusowego i ludzkiego zmartwychwstania. Jest ono tak mocno wpisane w naszą wielkanocną tradycję, że trudno uwierzyć, iż jajko było symbolem życia na długo przed chrześcijaństwem. Co więcej, około 200 lat po
     
24%
pozostało do przeczytania: 76%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze