Kolacja w papilotach

Kulinaria [Niespodzianki w pergaminie]

To doskonały sposób na kolację ze znajomymi. Daje do wyboru nieskończoną ilość kombinacji składników i na pewno zrobi wrażenie na gościach. Pieczenie w papilotach ma wiele zalet – do potraw dodaje się niewielką ilość tłuszczu, nie wydzielają się zapachy i nie trzeba myć garnków. Dania pieczone w niewielkich pakiecikach pozostają soczyste, mają intensywny aromat i wyrazisty smak, ponieważ zawinięte w papiloty mięso lub ryby z dodatkiem warzyw i ziół duszą się we własnym sosie. Przed uformowaniem papilotów pergamin smarujemy masłem lub oliwą. W każdym papilocie mięso lub rybę układamy na podłożu z warzyw i ziół, następnie szczelnie zawijamy w pergamin, dokładnie łącząc brzegi. Papilotom można nadać kształt sakiewek, dużych cukierków, pierogów lub zapakować jak paczkę i obwiązać sznurkiem wędliniarskim. Gotowe „pakunki” układamy na ruszcie, blasze do pieczenia lub w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210°C. Aby zapewnić równomierny obieg ciepła
23%
pozostało do przeczytania: 77%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

Kup subskrypcję, aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Interesuje Cię pakiet wielu subskrypcji? Napisz do nas redakcja@gazetapolska.pl

W tym numerze