Najpiękniejsze polskie Wigilie
Zawsze mają w sobie przynajmniej odrobinę wzniosłości, zawsze też dotknięte są prozaicznymi wysiłkami, przygotowaniami, a czasem nawet rodzinnymi sporami. Bywają jednak i takie, gdy za stołem...
Wiosenne, świeżutkie i delikatne listki szpinaku najlepiej przygotować na sposób włoski: krótko zblanszować na oliwie z odrobiną czosnku i sporą ilością tartego parmezanu.
Czy wiesz, że... W sklepach znajdziemy dwa rodzaje szpinaku. Szpinak pospolity o grubych, pofałdowanych liściach i zdecydowanym, ostrzejszym smaku, doskonały do gotowania i duszenia, oraz delikatniejszy w smaku, którego mniejsze, gładkie liście doskonale sprawdzą się w sałatkach. Świeży szpinak pysznie smakuje w sałatach, na ciepło sprawdzi się w zapiekankach. Będzie doskonałym nadzieniem do placków z ciasta kruchego i francuskiego, pierożków ravioli lub jako farsz do makaronu cannelloni. Można przełożyć nim lazanię, dodawać go do omletów, faszerować nim mięso, przyrządzać z niego włoskie risotto, gotować zupy, a nawet może posłużyć do nadania ciastu biszkoptowemu soczystozielonej barwy. By wydobyć jego walory smakowe, należy przyprawić go nie tylko solą i pieprzem, lecz przede
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]