Bitwa o Polskę
Premier Donald Tusk to polityk, który nic nie zrobi dla bezpieczeństwa Polski, czego dowodzi cały jego polityczny życiorys. Jednocześnie zrobi wszystko, by od zajmowania się bezpieczeństwem Polski...
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć przyrządzanych na różne sposoby dań z ryb. Wśród nich tradycyjnie króluje karp, uważany dziś za kwintesencję staropolskich kulinarnych obyczajów świątecznych. Czy to prawda?
Czy wiesz, że... Ryby na staropolskim stole wigilijnym pojawiały się zawsze w dużym wyborze. Były to szczupaki, jesiotry, których wówczas było w naszych rzekach sporo, liny, sandacze i pstrągi. Nie stroniono również od dań z okoni, płoci czy sumów. W dawnych książkach kucharskich wśród przepisów na wigilijne potrawy Lucyna Ćwierczakiewiczowa proponowała m.in. łososia z rusztu, natomiast Maria Diesslowa – szczupaka w sosie winno-korzennym. Kariera wigilijnego karpia została zapoczątkowana po II wojnie światowej, gdy zniszczona flota bałtycka nie była w stanie zapewnić odpowiedniej ilości ryb morskich. Minister przemysłu Hilary Minc zdecydował, aby zakładać i zarybiać stawy hodowlane. Dużym atutem tego rozwiązania były niskie
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]