Najpiękniejsze polskie Wigilie
Zawsze mają w sobie przynajmniej odrobinę wzniosłości, zawsze też dotknięte są prozaicznymi wysiłkami, przygotowaniami, a czasem nawet rodzinnymi sporami. Bywają jednak i takie, gdy za stołem...
Surowa jest bardzo twarda i kwaśna, ale odpowiednio przyrządzona smakuje wyśmienicie. Już nasze prababcie wiedziały, że pigwa z miodem wspaniale wzmacnia organizm i pomaga wrócić do zdrowia.
Czy wiesz, że... Pigwa to jedno z najstarszych drzew owocowych sadzonych przez człowieka. W starożytnej Grecji, do której przywędrowała z Azji, uważana była za symbol płodności. Poświęcono ją bogini Afrodycie. Jest niezastąpiona jesienią i zimą, czyli w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę, przeziębienie. Zawiera mnóstwo witaminy C oraz pierwiastków, które chronią organizm przed infekcjami. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego, a sok z jej owoców doskonale łagodzi kaszel. Kolorowo kwitnąca pigwa często jest uprawiana w ogródkach działkowych. Jednak jej owoców nie da się tak po prostu zerwać z drzewa i zjeść, bo są twarde, cierpkie i kwaśne. Trzeba je odpowiednio przetworzyć. Można z nich robić dżemy, marmolady,
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]