Najpiękniejsze polskie Wigilie
Zawsze mają w sobie przynajmniej odrobinę wzniosłości, zawsze też dotknięte są prozaicznymi wysiłkami, przygotowaniami, a czasem nawet rodzinnymi sporami. Bywają jednak i takie, gdy za stołem...
Jasne, ciemne, czasem z robakiem w środku. Nieważne jakie – ważne, że słodkie i soczyste. Takie są czereśnie. Najlepiej smakują prosto z drzewa, tylko wypłukane pod strumieniem zimnej wody, ale dla poszukujących nowych smaków mogą być dodatkiem do wielu letnich dań.
Czy wiesz, że... Czereśnie to doskonała przekąska dla osób dbających o linię (100 g owocu to tylko 50 kalorii). Oczyszczają i odtruwają organizm, usuwając z niego toksyny oraz szkodliwe produkty przemiany materii. Doskonale nawadniają ciało, a spora dawka potasu pozwala na usuwanie obrzęków i opu-chlizn. W sezonie czereśniowym warto zrobić sobie jedno-, dwudniową oczyszczającą monodietę czereśniową. Taka dieta jest lekka, ale jednocześnie nie powoduje uczucia głodu. Czereśnie są sycą-ce, dlatego bez problemu można przetrwać dwa dni na samych owocach. Smak czereśni można zatrzymać w słoiczkach, przygotowując z nich różne przetwory. Dżemy, konfitury, kompoty i soki z czereśni
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]