Bitwa o Polskę
Premier Donald Tusk to polityk, który nic nie zrobi dla bezpieczeństwa Polski, czego dowodzi cały jego polityczny życiorys. Jednocześnie zrobi wszystko, by od zajmowania się bezpieczeństwem Polski...
Soczewica jest jednym z najstarszych produktów żywnościowych znanych człowiekowi i jednym z najbardziej odżywczych. Według biblijnej opowieści, właśnie za miskę soczewicy Ezaw sprzedał Jakubowi prawa związane z pierworództwem. Kiedyś nazywana była mięsem dla ubogich, dziś moda na wegetarianizm przywróciła ją do łask.
Najbardziej popularne odmiany soczewicy to czerwona i zielona, ale w sprzedaży dostępna jest też brązowa, czarna i żółta. Każda ma swoje oryginalne walory smakowe i nieco różni się od pozostałych sposobem przyrządzania i przeznaczeniem. Soczewica brązowa to nasiona soczewicy czerwonej, które nie zostały oczyszczone z zewnętrznej powłoki. Ma intensywny smak. Gotuje się ją około godziny, wtedy mięknie, ale nie traci swojego kształtu i koloru. Używana jest do wyrobu pasztetów, kotletów lub gulaszu. Soczewica czarna, czyli beluga, zawdzięcza swoją barwę dużej ilości zawartych w niej przeciwutleniaczy – tych samych, które znajdują się m.in. w
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]