Bitwa o Polskę
Premier Donald Tusk to polityk, który nic nie zrobi dla bezpieczeństwa Polski, czego dowodzi cały jego polityczny życiorys. Jednocześnie zrobi wszystko, by od zajmowania się bezpieczeństwem Polski...
Młody bób to król lipcowych straganów. Doskonały składnik hummusów, nadzienia do pierogów, zup. W sałatkach świetnie komponuje się z rukolą, szpinakiem oraz serami i dojrzewającymi wędlinami.
Czy wiesz, że... Bób to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Jego ziarna znajdowano w wykopaliskach Troi. Dziki bób nadal rośnie w Afryce Północnej i w Iranie, ale do celów spożywczych stosuje się ten uprawiany. W Egipcie składano go w ofierze zmarłym, bo uznawany był za symbol śmierci i sposób na zapewnienie kontaktu ze światem nadprzyrodzonym. Ziarna bobu ofiarowywano także parze młodej z życzeniami dochowania się męskiego potomka. W średniowiecznej Europie, w tym w Polsce, bób był popularnym pożywieniem ludzi ubogich w okresie nieurodzaju zbóż. Utarło się nawet powiedzenie: „Bób kiedy głód, kiedy nie ma głodu, to się nie chce bobu”. Egipcjanie przyrządzają nadal medamis, czyli bób duszony, kuchnia arabska oferuje falafele – kulki z mielonego grochu,
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]