Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Czas zbiorów

FOT. TOMASZ HAMRAT/GAZETA POLSKA, WIKIPEDIA, FACEBOOK, PIXABAY
FOT. TOMASZ HAMRAT/GAZETA POLSKA, WIKIPEDIA, FACEBOOK, PIXABAY
Dodano: 30/09/2025 - Nr 40 z 01 października 2025

Jesień to najbogatsza pora roku, gdy gospodynie domowe zastanawiają się, co zrobić z różnego rodzaju surowcem, którego pełno na targach. Od sierpnia do października w Polsce trwają zbiory m.in. jabłek, czyli symbolu naszego rolnictwa.

Nie przepadałem za jabłkami, dopóki nie przeprowadziłem się na stałe do Dęblina. Dziś wiem, że dobre jabłko jest bezkonkurencyjne wśród owoców. Odmiany, które kupuję co tydzień na targu, nie ustępują smakołykom z ciepłych krajów. Polska jest dużym producentem jabłek. Istotnym nawet w skali świata. Produkujemy ponad 100 kg jabłek na jednego mieszkańca rocznie, ale w tym samym czasie zjadamy średnio zaledwie 11 kg. Co gorsza, spożycie tego owocu w naszym kraju spada i właściwie nikt nie potrafi odpowiedzieć na pytanie, dlaczego tak się dzieje. Na pocieszenie można powiedzieć, że jabłka to nadal w Polsce najchętniej jedzone owoce i wyprzedzają popularne u nas banany (5,5 kg). To dobra wiadomość, bowiem coraz częściej mówi się o zbawiennym wpływie

     
12%
pozostało do przeczytania: 88%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze