Najpiękniejsze polskie Wigilie
Zawsze mają w sobie przynajmniej odrobinę wzniosłości, zawsze też dotknięte są prozaicznymi wysiłkami, przygotowaniami, a czasem nawet rodzinnymi sporami. Bywają jednak i takie, gdy za stołem...
Ma soczysty miąższ, jest aromatyczny i w zależności od odmiany – słodki lub lekko gorzki w smaku. Jego kremowa, delikatna zawartość doskonale smakuje zarówno w daniach ostrych, słodkich, jak i grillowanych. Schłodzony orzeźwiający melon to idealna propozycja na upalne letnie dni.
Czy wiesz, że… Melon jest gatunkiem... ogórka. To owoc pochodzący z rodziny dyniowatych, która obejmuje jeszcze ogórek, dynię i arbuz. Nazwa „melon” wywodzi się z języka greckiego i oznacza miękkie jabłko. Do Europy trafił za sprawą misjonarzy, którzy przywieźli jego nasiona do Włoch. Obecnie istnieje wiele odmian melonów. Dojrzały melon powinien być ciężki w stosunku do swojej wielkości, o gładkiej i błyszczącej skórce, bez widocznych uszkodzeń. Powinien również wydzielać słodki, owocowy zapach. Jeśli melon nie jest jeszcze całkowicie dojrzały, można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni, do momentu, gdy zacznie słodko pachnieć. Dojrzały melon najlepiej
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]