Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Ach, ta młoda kapusta! 

Dodano: 10/05/2023 - Nr 19 z 10 maja 2023

Delikatna, rozpływająca się w ustach młoda kapusta. Duszona, zasmażona lub ugotowana. Tak wyczekiwana po zimnie, tak zielona, radosna i świeża. Ze straganów wręcz krzyczy – wiosna, już jest wiosna.

Czy wiesz, że... Młoda kapusta to nic innego jak wczesna odmiana typowej białej kapusty. Dostępna jest od maja do lipca. Ma kruche liście, jest delikatniejsza w smaku i słodsza. Jej zastosowanie jest podobne jak białej, ale wykonane z jej wykorzystaniem dania są zdecydowanie łagodniejsze w smaku.  Ma wiele zastosowań kulinarnych i jedno jest pewne – zawsze świetnie smakuje. Wspaniała na surowo w surówkach czy w postaci soku. Świeże, poszatkowane liście można dodać do zup jarzynowych. Zasmażana z koperkiem, w postaci delikatnego bigosu czy intensywnie zielonych gołąbków będzie idealnym daniem na wiosenny obiad. Doskonale smakuje z prostymi dodatkami, takimi jak szczypiorek, koperek, cebula, pieczarki i pomidory, a także z boczkiem lub kiełbasą. 
     
39%
pozostało do przeczytania: 61%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze