Kim jest Jarosław Stróżyk?
Nazwisko przewodniczącego rządowej komisji badającej wpływy rosyjskie i białoruskie sąsiaduje ze znanym nam dobrze… prof. dr. hab. Władimirem Juriewiczem Stromowem z Rosji! Stromow jest bowiem...
Delikatna, rozpływająca się w ustach młoda kapusta. Duszona, zasmażona lub ugotowana. Tak wyczekiwana po zimnie, tak zielona, radosna i świeża. Ze straganów wręcz krzyczy – wiosna, już jest wiosna.
Czy wiesz, że... Młoda kapusta to nic innego jak wczesna odmiana typowej białej kapusty. Dostępna jest od maja do lipca. Ma kruche liście, jest delikatniejsza w smaku i słodsza. Jej zastosowanie jest podobne jak białej, ale wykonane z jej wykorzystaniem dania są zdecydowanie łagodniejsze w smaku. Ma wiele zastosowań kulinarnych i jedno jest pewne – zawsze świetnie smakuje. Wspaniała na surowo w surówkach czy w postaci soku. Świeże, poszatkowane liście można dodać do zup jarzynowych. Zasmażana z koperkiem, w postaci delikatnego bigosu czy intensywnie zielonych gołąbków będzie idealnym daniem na wiosenny obiad. Doskonale smakuje z prostymi dodatkami, takimi jak szczypiorek, koperek, cebula, pieczarki i pomidory, a także z boczkiem lub kiełbasą.SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]