Najpiękniejsze polskie Wigilie
Zawsze mają w sobie przynajmniej odrobinę wzniosłości, zawsze też dotknięte są prozaicznymi wysiłkami, przygotowaniami, a czasem nawet rodzinnymi sporami. Bywają jednak i takie, gdy za stołem...
Smaczny i zdrowy grill to nie tylko wybór mięs oraz warzyw serwowanych z gorącego rusztu. Skwierczące smakołyki zyskają piękną oprawę podane w towarzystwie sosów. Łagodne, słodkie lub pikantne dipy podkreślą i wzbogacą smak potraw i dostarczą witamin.
Czy wiesz, że... Dip powinien mieć wyraźny smak. Większość przepisów przewiduje więc dodatek świeżych ziół oraz korzennych przypraw. Cennymi dodatkami smakowymi są również czosnek, ostre papryczki, soki z cytrusów i musztarda. Salsa, chimichurri, guacamole czy humus to gęste sosy na bazie warzyw. Połączenie na przykład słodyczy czerwonej fasoli z ostrością papryczki chili to idealny dodatek do karkówki. Najprostsze do wykonania są dipy na bazie majonezu i jogurtu – wystarczy tylko połączyć je z kilkoma składnikami, takimi jak świeże zioła czy przyprawy, by otrzymać dip ziołowy albo dip miętowy. Obydwa będą dobrze pasowały do karkówki i innych czerwonych mięs. Dip miętowy podkreśli smak baraniny lub
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]