Świąteczna promocja! Teraz prenumerata z super prezentami. Dowiedz się więcej ›› x

Zielono na talerzu

Dodano: 19/04/2023 - Nr 16 z 19 kwietnia 2023

Kulinaria [Szpinak]

Wiosenne, świeżutkie i delikatne listki szpinaku najlepiej przygotować na sposób włoski: krótko zblanszować na oliwie z odrobiną czosnku i sporą ilością tartego parmezanu.

Czy wiesz, że... W sklepach znajdziemy dwa rodzaje szpinaku. Szpinak pospolity o grubych, pofałdowanych liściach i zdecydowanym, ostrzejszym smaku, doskonały do gotowania i duszenia, oraz delikatniejszy w smaku, którego mniejsze, gładkie liście doskonale sprawdzą się w sałatkach.  Świeży szpinak pysznie smakuje w sałatach, na ciepło sprawdzi się w zapiekankach. Będzie doskonałym nadzieniem do placków z ciasta kruchego i francuskiego, pierożków ravioli lub jako farsz do makaronu cannelloni. Można przełożyć nim lazanię, dodawać go do omletów, faszerować nim mięso, przyrządzać z niego włoskie risotto, gotować zupy, a nawet może posłużyć do nadania ciastu biszkoptowemu soczystozielonej barwy.  By wydobyć jego walory smakowe, należy przyprawić go nie tylko solą i pieprzem, lecz przede
     
47%
pozostało do przeczytania: 53%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze