Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Świąteczny pasztet

Dodano: 05/04/2023 - Nr 14 z 5 kwietnia 2023

Wielkanocny pasztet to obok faszerowanych jajek, żuru, drożdżowej babki i mazurka najważniejsze danie na świątecznym stole. Najczęściej robiony jest w kilku rodzajów mięs, choć można również przygotować go z warzyw.

Czy wiesz, że... Tradycyjny mięsny pasztet jest tym lepszy, im więcej rodzajów mięsa wykorzystamy. Nie da się zrezygnować z tłustego elementu, czyli podgardla lub boczku – które nadają pasztetowi wilgotność. W klasycznym pasztecie nie może również zabraknąć wątróbki, która nadaje mu charakterystyczny posmak. Niezależnie od tego, z czego jest przygotowany, pasztet powinien być zwarty i łatwo się kroić, a jednocześnie nie być za suchy. Właściwą wilgotność zapewnia pasztetowi mięsnemu odpowiednia zawartość tłuszczu, a także dodatek gotowanych warzyw, jajek i namoczonej, zmielonej bułki. Pasztet na Wielkanoc można przygotować również z samych warzyw lub kasz. Do przygotowania wegetariańskiej lub wegańskiej wersji można wykorzystać wszystkie
     
32%
pozostało do przeczytania: 68%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze