Zwiozą nam przestępców
Niedawny raport niemieckiej policji, ukazujący skalę przestępczości powodowanej przez migrantów, zszokował naszych zachodnich sąsiadów, gdyż poruszył kwestię będącą dotąd tematem tabu. W tym samym...
Zielonkawe orzeszki zamknięte w skorupce w kształcie muszli. Przez Chińczyków nazywane orzechami szczęścia. W Iranie mówi się o nich „uśmiechnięte orzechy”. Chociaż bardzo drogie, to jedne z najbardziej lubianych orzechów świata.
Czy wiesz, że... Wyjątkowe wartości odżywcze oraz długi okres przechowywania sprawiały, że pistacje stały się niezastąpionym elementem diety podróżników i odkrywców. Zielony kolor pistacji pochodzi ze związku zwanego luteiną, który zapobiega najczęstszej przyczynie utraty wzroku, czyli zwyrodnieniu plamki żółtej. Orzechy pistacjowe rosną w kiściach, które wyglądem przypominają kiść winogron. Uprawa pistacji to bardzo kosztowna inwestycja, która pierwsze zyski może przynieść po około 10 latach, a duże plony pojawiają się dopiero po około 15–20 latach. Z 20-letniego drzewa pozyskuje się około 30 kg orzeszków rocznie. Co więcej, te delikatne orzechy są zbierane i sortowane ręcznie. Orzechy pistacjowe idealnie sprawdzą się jakoSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl