Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Królewska przekąska

Dodano: 22/03/2023 - Nr 12 z 22 marca 2023

Zielonkawe orzeszki zamknięte w skorupce w kształcie muszli. Przez Chińczyków nazywane orzechami szczęścia. W Iranie mówi się o nich „uśmiechnięte orzechy”. Chociaż bardzo drogie, to jedne z najbardziej lubianych orzechów świata. 

Czy wiesz, że... Wyjątkowe wartości odżywcze oraz długi okres przechowywania sprawiały, że pistacje stały się niezastąpionym elementem diety podróżników i odkrywców. Zielony kolor pistacji pochodzi ze związku zwanego luteiną, który zapobiega najczęstszej przyczynie utraty wzroku, czyli zwyrodnieniu plamki żółtej. Orzechy pistacjowe rosną w kiściach, które wyglądem przypominają kiść winogron. Uprawa pistacji to bardzo kosztowna inwestycja, która pierwsze zyski może przynieść po około 10 latach, a duże plony pojawiają się dopiero po około 15–20 latach. Z 20-letniego drzewa pozyskuje się około 30 kg orzeszków rocznie. Co więcej, te delikatne orzechy są zbierane i sortowane ręcznie. Orzechy pistacjowe idealnie sprawdzą się jako
     
39%
pozostało do przeczytania: 61%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze