Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Modra, fioletowa lub czerwona…

Dodano: 08/03/2023 - Nr 10 z 08 marca 2023

Podobnie jak jej kuzynka, kapusta biała, ta czerwona także należy do najzdrowszych warzyw na naszej planecie. Króluje na Śląsku jako tradycyjny dodatek do niedzielnego obiadu. Warto dodać ją do swojej diety, zwłaszcza w okresie wiosennego przesilenia i wzmożonych infekcji. 

Aromatyczna pieczona kapusta czerwona (Modro Kapusta)

1 czerwona kapusta 2 pomarańcze ¼ łyżeczki soli 5 łyżek oliwy 1 łyżka miodu ½ papryczki chili  ½ łyżeczki cynamonu 4 łyżki sosu sojowego 30 g łuskanych orzechów włoskich  100 g sera feta sok z 1 limonki  ¼ łyżeczki soli pieprz

Kapustę obierz z liści zewnętrznych i pokrój na plastry o grubości 2 cm. Otrzyj skórkę z jednej pomarańczy, a następnie wyciśnij z niej sok. Drugą pokrój w plastry. Sok z pomarańczy połącz z sosem sojowym, miodem, oliwą, skórką pomarańczową i cynamonem. Wymieszaj wszystko na gładką emulsję. Plastry kapusty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dopraw solą oraz pieprzem, posyp papryczką chili

     
36%
pozostało do przeczytania: 64%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze