Świąteczne zapachy… Wokół cynamonu

Dodano: 21/12/2022 - Nr 51-52 z 21 grudnia 2022
FOT. MAT. PRAS, PIXABAY
FOT. MAT. PRAS, PIXABAY

ŚRODOWISKO [Korzenne przyprawy]

Nie przypadkiem święta pachną przyprawami korzennymi. Zapach cynamonu i goździ-ków sięga jeszcze czasów, gdy przyprawy te były królewskie, bo ich ceny sprawiały, że stać na nie było tylko prawdziwych krezusów. Dziś cynamonowe jest wszystko, co świą-teczne. Od świeczek po słodycze. Oto prawdziwy zapach świąt Bożego Narodzenia. 

Cynamon to przyprawa, którą ludzkość zna od tysięcy lat. Już w Starym Testamencie pojawiają się o niej wzmianki, chociaż nie w kulinarnym kontekście. „I tak powiedział Pan do Mojżesza: »Weź sobie najlepsze wonności: pięćset syklów obficie płynącej mirry, połowę tego, to jest dwieście pięćdziesiąt syklów wonnego cynamonu i tyleż, to jest dwieście pięćdziesiąt syklów wonnej trzciny, wreszcie pięćset syklów kasji, według wagi przybytku, oraz jeden hin oliwy z oliwek. I uczynisz z tego święty olej do namaszczania. Będzie to wonna maść, zrobiona tak, jak to robi sporządzający wonności. Będzie to święty olej do namaszczania. I namaścisz nim

     
10%
pozostało do przeczytania: 90%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze