Naturalny antybiotyk

Dodano: 30/11/2022 - Nr 48 z 30 listopada 2022

Kulinaria [Czosnek]

Przypisywano mu magiczne właściwości, wierząc, że chroni przed złymi mocami i wampirami. Jest jednocześnie warzywem, rośliną ozdobną i roślinnym antybiotykiem. Jego ostry, wyrazisty smak i zapach to niezastąpiony składnik wielu kulinarnych przysmaków. 

Czy wiesz, że... Czosnek ma działanie antywirusowe i antybakteryjne, łagodzi katar, kaszel i obniża gorączkę. Dzięki obecności anicyliny działa bakteriobójczo, odtruwająco, przeciwmiażdżycowo, obniża ciśnienie tętnicze. Lecznicze właściwości czosnku pierwsi odkryli Chińczycy. Kroniki podają, że sięgali po niego także budowniczowie piramid, aby wzmocnić organizm. Podobno gdy na placu budowy zabrakło czosnku, podniósł się bunt. Malowidła główek czosnku znajdują się w piramidzie Cheopsa. Jest elementem dań kuchni śródziemnomorskiej, europejskiej, rosyjskiej, indyjskiej czy japońskiej. Dodajemy go do mięs, sałatek, dań makaronowych. Świetnie pasuje do potraw pełnych ziół, sprawdzi się także w przygotowaniu
     
47%
pozostało do przeczytania: 53%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze