Polska cytryna

Dodano: 23/11/2022 - Nr 47 z 23 listopada 2022

Kulinaria [Pigwa]

Surowa jest bardzo twarda i kwaśna, ale odpowiednio przyrządzona smakuje wyśmienicie. Już nasze prababcie wiedziały, że pigwa z miodem wspaniale wzmacnia organizm i pomaga wrócić do zdrowia.

Czy wiesz, że... Pigwa to jedno z najstarszych drzew owocowych sadzonych przez człowieka. W starożytnej Grecji, do której przywędrowała z Azji, uważana była za symbol płodności. Poświęcono ją bogini Afrodycie.  Jest niezastąpiona jesienią i zimą, czyli w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę, przeziębienie. Zawiera mnóstwo witaminy C oraz pierwiastków, które chronią organizm przed infekcjami. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego, a sok z jej owoców doskonale łagodzi kaszel.  Kolorowo kwitnąca pigwa często jest uprawiana w ogródkach działkowych. Jednak jej owoców nie da się tak po prostu zerwać z drzewa i zjeść, bo są twarde, cierpkie i kwaśne. Trzeba je odpowiednio przetworzyć. Można z nich robić dżemy, marmolady, galaretki
     
43%
pozostało do przeczytania: 57%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze