Bezrobocie nadciąga nad Polskę
Tylko w pierwszym kwartale 2024 roku kilkadziesiąt dużych koncernów, zakładów i firm zapowiedziało zwolnienia grupowe, w każdym wypadku obejmujące po kilkaset osób. Od Jaworzyny Śląskiej po Goleniów...
Papryka czerwona, żółta, a może zielona? Uniwersalna, używana w niemal każdej kuchni świata. Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje wyjątkowo. Papryka urozmaici niejeden posiłek, dodając mu słodyczy lub ostrości.
Czy wiesz, że... Papryka trafiła do Europy w XV wieku dzięki Kolumbowi, który wróciwszy z wyprawy do Ameryki Południowej, przywiózł „pieprz” ostrzejszy od tak wówczas cennego pieprzu kaukaskiego. Przez długi czas była uprawiana na Półwyspie Iberyjskim jako roślina ozdobna. Twierdzono nawet, że jest trująca. To Madziarzy odkryli jej ogromne walory smakowe. Dziś na Węgrzech nazywana jest „czerwonym złotem”. Bez jej aromatu nie można wyobrazić sobie takich dań jak leczo, gulasz czy tokań (rodzaj ragoût). W papryce znajdziemy pięć razy więcej witaminy C niż w cytrynie. Badania dowodzą, że warzywo to spowalnia procesy starzenia się organizmu, poprawia wygląd cery oraz wzmacnia układ odpornościowy. Pikantne papryczkiSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl