Do wyboru, do koloru

Dodano: 09/11/2022 - Nr 45 z 9 listopada 2022

Kulinaria [Papryka]

Papryka czerwona, żółta, a może zielona? Uniwersalna, używana w niemal każdej kuchni świata. Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje wyjątkowo. Papryka urozmaici niejeden posiłek, dodając mu słodyczy lub ostrości.

Czy wiesz, że... Papryka trafiła do Europy w XV wieku dzięki Kolumbowi, który wróciwszy z wyprawy do Ameryki Południowej, przywiózł „pieprz” ostrzejszy od tak wówczas cennego pieprzu kaukaskiego. Przez długi czas była uprawiana na Półwyspie Iberyjskim jako roślina ozdobna. Twierdzono nawet, że jest trująca.  To Madziarzy odkryli jej ogromne walory smakowe. Dziś na Węgrzech nazywana jest „czerwonym złotem”. Bez jej aromatu nie można wyobrazić sobie takich dań jak leczo, gulasz czy tokań (rodzaj ragoût). W papryce znajdziemy pięć razy więcej witaminy C niż w cytrynie. Badania dowodzą, że warzywo to spowalnia procesy starzenia się organizmu, poprawia wygląd cery oraz wzmacnia układ odpornościowy. Pikantne papryczki
     
35%
pozostało do przeczytania: 65%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze