Bezrobocie nadciąga nad Polskę
Tylko w pierwszym kwartale 2024 roku kilkadziesiąt dużych koncernów, zakładów i firm zapowiedziało zwolnienia grupowe, w każdym wypadku obejmujące po kilkaset osób. Od Jaworzyny Śląskiej po Goleniów...
Tegoroczna ciepła i deszczowa jesień sprawiła, że do lasów rusza coraz więcej amatorów grzybobrania. W Internecie znajdziemy komentarz synoptyka grzybowego, na telefon ściągniemy aplikację z wykazem grzybów i mapami dla zbieraczy. Po prostu kochamy grzyby!
Czy wiesz, że... Kupując świeże grzyby leśne, należy wybierać takie, które są jędrne, suche i bez uszkodzeń. Należy unikać grzybów, które wyglądają na oślizgłe lub uschnięte. Aby zachować cały aromat grzybów, należy czyścić je na sucho, a następnie przepłukać (w całości) pod bieżącą wodą. Grzybów nigdy nie moczymy, gdyż wówczas stracą swój smak i nasiąkną wodą. Smażymy je lub gotujemy nie dłużej niż 10–15 minut. Zebrane lub kupione grzyby najlepiej przetworzyć w ciągu 24 godzin. Przez ten czas można przechowywać je w lodówce, zapewniając dostęp powietrza. Najlepiej w papierowej torbie lub na tacce, przykryte materiałem. Grzyby możemy mrozić, suszyć, marynować, smażyć czy gotować.SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl