Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Na grzybobranie!

Dodano: 02/11/2022 - Nr 44 z 2 listopada 2022

Tegoroczna ciepła i deszczowa jesień sprawiła, że do lasów rusza coraz więcej amatorów grzybobrania. W Internecie znajdziemy komentarz synoptyka grzybowego, na telefon ściągniemy aplikację z wykazem grzybów i mapami dla zbieraczy. Po prostu kochamy grzyby!

Czy wiesz, że... Kupując świeże grzyby leśne, należy wybierać takie, które są jędrne, suche i bez uszkodzeń. Należy unikać grzybów, które wyglądają na oślizgłe lub uschnięte. Aby zachować cały aromat grzybów, należy czyścić je na sucho, a następnie przepłukać (w całości) pod bieżącą wodą. Grzybów nigdy nie moczymy, gdyż wówczas stracą swój smak i nasiąkną wodą. Smażymy je lub gotujemy nie dłużej niż 10–15 minut. Zebrane lub kupione grzyby najlepiej przetworzyć w ciągu 24 godzin. Przez ten czas można przechowywać je w lodówce, zapewniając dostęp powietrza. Najlepiej w papierowej torbie lub na tacce, przykryte materiałem. Grzyby możemy mrozić, suszyć, marynować, smażyć czy gotować.
     
39%
pozostało do przeczytania: 61%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze