Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Wielka moc w małych kapustkach 

Dodano: 26/10/2022 - Nr 43 z 26 października 2022

Ta malutkich rozmiarów kapusta niestety nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A wystarczy przełamać jej specyficzny, gorzkawy smak czymś pysznym i przekonać się, że dobrze przyrządzona jest naprawdę smaczna, a przy tym niezwykle zdrowa.

Czy wiesz, że... W zielonych listkach brukselki zawartych jest mnóstwo witamin i minerałów, które działają korzystnie na płodność, regulują ciśnienie krwi, poprawiają pracę serca i wykazują właściwości antynowotworowe. 100 g brukselki dostarcza aż 20 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik – odpowiedzialny za uczucie sytości i prawidłową pracę jelit. Żeby pozbyć się gorzkiego smaku tego warzywa, wystarczy gotować je bez przykrycia, by mogły ulotnić się niezbyt lubiane aromatyczne związki, a do gotowania dodać sól, łyżkę cukru i trochę mleka. Można również świeżą brukselkę włożyć na noc do zamrażarki i gotować ją następnego dnia. Po zamrożeniu warzywo traci naturalną goryczkę, ale
     
40%
pozostało do przeczytania: 60%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze