Bitwa o Polskę
Premier Donald Tusk to polityk, który nic nie zrobi dla bezpieczeństwa Polski, czego dowodzi cały jego polityczny życiorys. Jednocześnie zrobi wszystko, by od zajmowania się bezpieczeństwem Polski...
W różnych wersjach deser ten występuje w wielu krajach, zmieniając nazwę w zależności od dodatków. Jego atutem, poza smakiem, jest prostota przygotowania. Mało mąki, jeszcze mniej masła, kilka owoców i mamy receptę na crumble.
Czy wiesz, że... Crumble to angielski deser, który stał się popularny podczas II wojny światowej, kiedy wprowadzono reglamentację mąki i cukru. Kryzys kryzysem, lecz Brytyjczycy nie chcieli zrezygnować z kawałka ciasta do popołudniowej filiżanki herbaty z mlekiem. Tak zrodził się przepis na najprostsze ciasto z jabłkami – apple crumble. Klasyczne proporcje w kruszonce to 2:1:1, czyli 100 g mąki pszennej i po 50 g cukru oraz masła. Wszystkie składniki rozciera się palcami. Kruszonkę można przechować w lodówce, ale po wyjęciu należy ją ponownie rozkruszyć. Jeśli jest zbyt mokra, dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt sucha – masła. Jeśli chcemy wzbogacić smak kruszonki, możemy dodać wanilię, cynamon, kardamon, kakao.
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]