Pasta legenda

Dodano: 28/09/2022 - Nr 39 z 28 września 2022

Kulinaria [Hummus]

Hummus to klasyczne danie kuchni Bliskiego Wschodu. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do pieczywa, dip do warzyw czy sos do sałatek lub makaronu. Można go robić w różnych odsłonach smakowych, a dzięki temu nigdy się nie znudzi. 

Czy wiesz, że... Pierwszy znany przepis na hummus pochodzi z XIII wieku z Egiptu. Nie doszukamy się w nim jednak tahini, która obecnie stanowi istotny składnik dania, ale pojawią się ocet i kiszone cytryny.  Klasyczny hummus jest przyprawiony tylko kuminem, czosnkiem, solą i sokiem z cytryny. Do jego zrobienia można użyć konserwowej ciecierzycy, ale według znawców kuchni powinno się samemu ugotować cieciorkę. Najpierw należy moczyć ją przez 12 godzin, następnie wypłukać i zagotować w lekko osolonej wodzie. Ważne jest, żeby wody z ciecierzycy nie odlewać bezpośrednio po ugotowaniu. Dobrze, aby nasiona wystygły w tej wodzie, wtedy hummus będzie kremowy i esencjonalny. By przygotować smakowy hummus, wystarczy dodać
     
34%
pozostało do przeczytania: 66%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze