Lord Polnord i jego „Foka”
Roman Giertych otrzymał 2,4 mln zł za usługi prawne od dwóch spółek: swojego wieloletniego ochroniarza i kierowcy oraz byłego posła Ligi Polskich Rodzin. Środki te pochodziły z pieniędzy, które miały...
Hummus to klasyczne danie kuchni Bliskiego Wschodu. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do pieczywa, dip do warzyw czy sos do sałatek lub makaronu. Można go robić w różnych odsłonach smakowych, a dzięki temu nigdy się nie znudzi.
Czy wiesz, że... Pierwszy znany przepis na hummus pochodzi z XIII wieku z Egiptu. Nie doszukamy się w nim jednak tahini, która obecnie stanowi istotny składnik dania, ale pojawią się ocet i kiszone cytryny. Klasyczny hummus jest przyprawiony tylko kuminem, czosnkiem, solą i sokiem z cytryny. Do jego zrobienia można użyć konserwowej ciecierzycy, ale według znawców kuchni powinno się samemu ugotować cieciorkę. Najpierw należy moczyć ją przez 12 godzin, następnie wypłukać i zagotować w lekko osolonej wodzie. Ważne jest, żeby wody z ciecierzycy nie odlewać bezpośrednio po ugotowaniu. Dobrze, aby nasiona wystygły w tej wodzie, wtedy hummus będzie kremowy i esencjonalny. By przygotować smakowy hummus, wystarczy dodać
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]