Cukinia czy kabaczek

Dodano: 31/08/2022 - Nr 35 z 31 sierpnia 2022

Kulinaria [Mała dynia]

Owoc wszechstronny, dla zmysłów, smaku i zdrowia. Jadalne kwiaty, dorodne owoce, które pod zieloną, błyszczącą skórką skrywają gąbczasty miąższ. Za młodu zwana cukinią, a gdy dorośnie, zmieni się w kabaczka. Jest tania, pyszna, lekkostrawna i łagodna w smaku.

Czy wiesz, że... Ojczyzną cukinii są Indie Zachodnie i Meksyk. Dziś uprawiana jest na całym świecie. Jej główny czas zbiorów przypada na okres od czerwca do października. Jest podgatunkiem z rodziny dyniowatych, wyselekcjonowanym we Włoszech. Stąd jej pierwotna nazwa „cukinia” od włoskiego „zucchina”, czyli mała dynia. Można ją jeść zarówno surową, jak i gotowaną, smażoną oraz pieczoną. Może służyć do sporządzania marynat, zup, sałatek, surówek, a nawet deserów i napojów. Sprawdza się jako składnik pośród innych warzyw, ale także jako główny element dania. Pamiętajmy, że cukinię gotuje się bardzo krótko. Częścią jadalną cukinii są podłużne owoce o długości od 7 do 50 cm i o masie
     
40%
pozostało do przeczytania: 60%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze