Przekaż 1,5% na media Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy! Przekaż TERAZ » x

Wodorosty na talerzu

Dodano: 24/08/2022 - Nr 34 z 24 sierpnia 2022

Największą popularnością cieszą się w Japonii. Bez nich trudno sobie wyobrazić wiele potraw tamtejszej kuchni, jak choćby sushi. Podobnie jak morskie zwierzęta, tak wodorosty należą do wyjątkowo zdrowych produktów kulinarnych.

Czy wiesz, że... Do najczęściej spotykanych wodorostów kulinarnych należą: nori, kombu, wakame i hijiki.  Nori występują w formie sprasowanych płatów przypominających papier i używa się ich do przygotowywania sushi. Są lekkostrawne, obniżają poziom cholesterolu i poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.  Kombu to duże płaty grubych, ciemnozielonych wodorostów, robi się z nich dashi, czyli bulion do przygotowania zupy miso. Mają działanie przeciwzakrzepowe, doskonale wpływają na pracę nerek i tarczycy, regulują gospodarkę hormonalną. Wakame to odmiana wodorostów grupy brunatnic o delikatnie słodkim smaku. Sprzedawane w formie cienkich, pokręconych pasm. Występują w postaci suszonej lub w zalewie solankowej. Glony
     
40%
pozostało do przeczytania: 60%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze