Bitwa o Polskę
Premier Donald Tusk to polityk, który nic nie zrobi dla bezpieczeństwa Polski, czego dowodzi cały jego polityczny życiorys. Jednocześnie zrobi wszystko, by od zajmowania się bezpieczeństwem Polski...
Największą popularnością cieszą się w Japonii. Bez nich trudno sobie wyobrazić wiele potraw tamtejszej kuchni, jak choćby sushi. Podobnie jak morskie zwierzęta, tak wodorosty należą do wyjątkowo zdrowych produktów kulinarnych.
Czy wiesz, że... Do najczęściej spotykanych wodorostów kulinarnych należą: nori, kombu, wakame i hijiki. Nori występują w formie sprasowanych płatów przypominających papier i używa się ich do przygotowywania sushi. Są lekkostrawne, obniżają poziom cholesterolu i poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Kombu to duże płaty grubych, ciemnozielonych wodorostów, robi się z nich dashi, czyli bulion do przygotowania zupy miso. Mają działanie przeciwzakrzepowe, doskonale wpływają na pracę nerek i tarczycy, regulują gospodarkę hormonalną. Wakame to odmiana wodorostów grupy brunatnic o delikatnie słodkim smaku. Sprzedawane w formie cienkich, pokręconych pasm. Występują w postaci suszonej lub w zalewie solankowej.
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]