I przyszła pora na kurki

Dodano: 17/08/2022 - Nr 33 z 17 sierpnia 2022

Kulinaria [Skarby lasu]

Kurki to aromatyczne letnie grzyby o słonecznym kolorze, który rozweseli każde danie. 

Idealne w zawiesistym sosie do makaronu w risotto oraz zupie z ziemniakami. Wyśmienite w jajecznicy, delikatnie podsmażone na maśle.

Czy wiesz, że...

Jest wiele możliwości wykorzystania kurek w kuchni. Najpopularniejsza propozycja to kurki w śmietanie podawane z pieczonym mięsem czy drobiem. Przysmażone na maśle świetnie nadają się także jako nadzienie do pierogów, omletów lub naleśników. Grzyby te można także marynować, mrozić i suszyć, a następnie zemleć na aromatyczną mączkę. Uwielbiane we Francji, gdzie smażą je z odrobiną czosnku i posypują natką. 

W smaku kurka jest delikatna, korzenna – w starszych okazach można wyczuć pieprzną nutkę, stąd też wzięła się nazwa: pieprznik jadalny. Łatwo je pomylić z niejadalnym grzybem o nazwie lisiczka pomarańczowa, a także z jadalnymi grzybami z tej samej rodziny – pieprznikiem ametystowym

     
43%
pozostało do przeczytania: 57%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze