Aromat na talerzu

Dodano: 10/08/2022 - Nr 32 z 10 sierpnia 2022

Kulinaria [Chutney]

Nazywany często czatni – to gęsty sos sporządzany z owoców i warzyw z dodatkami przypraw. Zawdzięczamy go kuchni indyjskiej. Przygotowuje się go tam ze świeżych warzyw lub owoców i ostrych przypraw korzennych.

Czy wiesz, że... Chutney to coś pomiędzy sosem a konfiturą. Pasuje do pieczonego mięsa, ryb i warzyw oraz jako przyprawa do sosów i duszenia. Gęsty sos z owoców i warzyw z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, octem i mieszankami przypraw korzennych może być bardzo pikantny albo wręcz słodki w zależności od proporcji składników. Słodki smak sosu łagodzi pikantnie przyprawione mięsa, a nieco ostrzejszy uwydatnia łagodny smak ryb i warzyw. W Wielkiej Brytanii najpopularniejszy jest Major Grey, którego recepturę prawdopodobnie opracował oficer armii brytyjskiej o takim nazwisku. Charakterystycznymi składnikami tej wersji chutney są mango, ocet, sok z limonki, cebula, ekstrakt z tamaryndowca, słodzik i przyprawy. Jest słodko-słony, dobrze
     
40%
pozostało do przeczytania: 60%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze