Najpiękniejsze polskie Wigilie
Zawsze mają w sobie przynajmniej odrobinę wzniosłości, zawsze też dotknięte są prozaicznymi wysiłkami, przygotowaniami, a czasem nawet rodzinnymi sporami. Bywają jednak i takie, gdy za stołem...
Nazywany często czatni – to gęsty sos sporządzany z owoców i warzyw z dodatkami przypraw. Zawdzięczamy go kuchni indyjskiej. Przygotowuje się go tam ze świeżych warzyw lub owoców i ostrych przypraw korzennych.
Czy wiesz, że... Chutney to coś pomiędzy sosem a konfiturą. Pasuje do pieczonego mięsa, ryb i warzyw oraz jako przyprawa do sosów i duszenia. Gęsty sos z owoców i warzyw z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, octem i mieszankami przypraw korzennych może być bardzo pikantny albo wręcz słodki w zależności od proporcji składników. Słodki smak sosu łagodzi pikantnie przyprawione mięsa, a nieco ostrzejszy uwydatnia łagodny smak ryb i warzyw. W Wielkiej Brytanii najpopularniejszy jest Major Grey, którego recepturę prawdopodobnie opracował oficer armii brytyjskiej o takim nazwisku. Charakterystycznymi składnikami tej wersji chutney są mango, ocet, sok z limonki, cebula, ekstrakt z tamaryndowca, słodzik i przyprawy. Jest słodko-słony, dobrze
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]