Tusk mówił, że tama wytrzyma. Woda zabiła ludzi
Zerwane mosty, wyrwane słupy energetyczne, wbite w budynki samochody, zniszczone domy, sterty śmieci i smród stęchlizny. Tak wyglądają miasteczka i wsie, przez które przeszła potężna fala wody z ...
Najsmaczniejsze są te w pełni dojrzałe, zrywane prosto z drzewa. Pokryte delikatną „zamszową” skórką w kolorze pomarańczowym z charakterystycznym rumieńcem. Ich miąższ jest słodki, soczysty, pełen aromatu, a jego barwa zależy od stopnia dojrzałości owocu.
Słoneczny kolor morele zawdzięczają beta-karotenowi. To bardzo silny przeciwutleniacz, który chroni nas przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za starzenie się organizmu. Regularne spożywanie trzech moreli dziennie pomoże w utrzymaniu pięknej i zdrowej skóry oraz pozytywnie wpłynie na wzrok. Wystarczy wspomnieć długowieczne himalajskie plemię Hunza, w którego diecie są stale obecne – w różnej formie – właśnie morele. Smakiem moreli można delektować się na różne sposoby. Można dodać je do sałatek owocowych, śniadaniowych owsianek czy granoli. Przygotować z nich koktajle i smoothie, upiec ciasta lub ugotować owocowe pierogi i knedle. Warto wykorzystać ich niepowtarzalny aromat, przygotowując przyprawionySUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl