Niezłe ziółko

Dodano: 29/06/2022 - Nr 26 z 29 czerwca 2022

Kulinaria [Mięta]

Mięta to jedno z najbardziej popularnych ziół na świecie. Nie ma lepszego sposobu na orzeźwienie w upalne dni, niż wypicie wody z dużą ilością mięty i cytryną lub limonką. 

Czy wiesz, że... Mięta nazwę zawdzięcza greckiej nimfie Menthe, która była kochanką Hadesa, władcy podziemnego świata zmarłych. Persefona, zazdrosna żona Hadesa, zamieniła ją w roślinę. Chcąc uchronić Menthe przed zadeptaniem przez swoją małżonkę, Hades przeistoczył kochankę w święte zioło o wyjątkowym zapachu. Intensywny zapach i rozpoznawalny smak sprawiają, że w wielu kuchniach jest wykorzystywana jako przyprawa. Dodawana jest zarówno do twarogu, jak i mięsnego farszu, na przykład do pleskawicy, czyli bałkańskiego odpowiednika naszych kotletów mielonych, czy do pieczonych ryb. Miętowy sos to doskonały dodatek do letnich dań z jagnięciny i baraniny. W kuchni azjatyckiej dodaje się to zioło do surówek, sałatek, a nawet sajgonek. Wspomaga trawienie, ponadto orzeźwia i
     
43%
pozostało do przeczytania: 57%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze