Rabarbarowy festiwal

Dodano: 15/06/2022 - Nr 24 z 15 czerwca 2022

Kulinaria [Orzeźwiające łodyżki]

Surowe, maczane w cukrze kwaśne łodygi i różowy, orzeźwiający kompot – to preludium rabarbarowego festiwalu. Później czas na prawdziwe hity – kruche ciasto lub tarta z rabarbarem, a nawet polędwiczki z sosem rabarbarowym.

Czy wiesz, że... Rabarbar, znany również jako rzewień, obejmuje ponad 60 gatunków. Bylina ta pochodzi z południowo-wschodniej Azji, dziko rośnie w górzystych terenach Tybetu i Chin. Do Europy przywędrowała w XVI wieku, natomiast w Polsce pojawiła się dopiero w XIX wieku. Jest niskokaloryczny – 100 gramów to około 20 kcal, a jednocześnie to doskonałe źródło błonnika, witamin i mikroelementów. Należy jednak unikać przedawkowania go w diecie, gdyż zawiera duże ilości kwasu szczawiowego, który może powodować wypłukanie wapnia z organizmu i powstawanie kamieni nerkowych.  Do przygotowywania potraw nie wykorzystuje się całej rośliny. Zielone liście rabarbaru są dla ludzi toksyczne, a ich spożycie może powodować silne zatrucia
     
40%
pozostało do przeczytania: 60%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze