Kolorowe grillowanie

Dodano: 08/06/2022 - Nr 23 z 8 czerwca 2022

Kulinaria [Czas na ruszt]

Warzywa na grillu sprawdzają się świetnie, gdyż są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ci, którym znudziły się typowe kiełbaski i mięsa z rusztu, mogą wypróbować kolorowe, pyszne i pełne witamin grillowane warzywa.

Czy wiesz, że... Na rusztach często lądują ziemniaki, pieczarki, cukinia i bakłażan, rzadziej szparagi czy bataty. Warto spróbować grillowanego w plastrach kalafiora z curry, słodkiego pora z jogurtowym sosem, soczystych młodych marchewek, a nawet młodej kapusty. Wiosenne warzywa, po dokładnym umyciu, grillujemy w całości, nie obieramy ich ze skórki, dzięki temu zachowają wszystkie wartości odżywcze.  Do przygotowania najprostszej marynaty do warzyw potrzebujemy octu balsamicznego i sosu sojowego. Do octowo-sojowej mieszanki dodajemy czosnek, gałązki świeżych ziół (tymianku, oregano, bazylii, rozmarynu). Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, dorzucamy posiekaną papryczkę chili oczyszczoną z pestek. Tak przygotowane warzywa odstawiamy do
     
45%
pozostało do przeczytania: 55%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze