Z łąki na talerze

Dodano: 18/05/2022 - Nr 20 z 18 maja 2022

Kulinaria [Mniszek lekarski]

Maj rozkwita na żółto mniszkiem lekarskim. Ta pospolita roślina, uznawana za chwast, tak naprawdę jest zielarskim skarbem. Korzeń, liście, kwiaty – całość ma znakomite właściwości zdrowotne i świetnie smakuje.

Czy wiesz, że... Mniszek lekarski skutecznie oczyszcza organizm i wzmacnia odporność – zapobiega awitaminozie i alergii, obniża poziom cholesterolu i wspomaga odchudzanie.  Wszystkie części mniszka są jadalne. Kwiaty mogą służyć jako ozdoba sałatek, deserów oraz napojów. Można z nich przygotować wino, ocet, napary oraz przetwory, m.in. konfiturę, syrop czy tzw. miodek majowy, któremu przypisuje się własności przeciwkaszlowe. Korzenie zwykle wykopuje się jesienią i można je spożywać na surowo. Liście mniszka w smaku przypominają rukolę. Najlepiej zrywać je, zanim roślina zakwitnie, wtedy mają mniej goryczki. Można je dodać do sałat i innych ziół i wraz z ulubionymi sezonowymi dodatkami tworzyć aromatyczne mieszanki. Umyte,
     
45%
pozostało do przeczytania: 55%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze