Zielony maj

Dodano: 11/05/2022 - Nr 19 z 11 maja 2022

Kulinaria [Szparagi]

Pierwsze pojawiają się na targu w połowie maja. Aby nacieszyć się ich smakiem, mamy tylko kilka tygodni. We Francji podaje się je z sosem na bazie białego wina, w Polsce z bułką tartą zarumienioną na maśle. Czas na szparagi.

Czy wiesz, że... W sklepach dostępne są dwie najpopularniejsze odmiany szparagów: białe, uprawiane bez dostępu do światła (cechują się delikatnym i łagodnym smakiem), oraz zielone, wyrastające wysoko ponad ziemię. Te są cieńsze, miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem.  Szparagi można gotować na parze, smażyć, piec, grillować lub jeść na surowo. Najczęściej podaje się je z jajkiem sadzonym, jajkiem w koszulce lub z sosami – beszamelowym, musztardowym, holenderskim. Sprawdzą się również jako dodatek do makaronów, pizzy, jajecznicy, omletów. Można z nich przygotować pyszną i pożywną zupę o kremowej konsystencji. Smakowo dobrze komponują się z ziołami. Są wyśmienite na surowo. Kupując szparagi, wybierajmy te, których łodygi są
     
44%
pozostało do przeczytania: 56%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze