Ruda WRON-a rozdrażniona
– PiS nie podsłuchiwał Lewicy, a stało się to za Tuska – mówi zirytowany poseł tego ugrupowania. Na Lewicy nikt nie wierzy, że posiedzenie jej klubu podsłuchało się samo. Wcześniej Tusk wykorzystał...
Obok mazurków, czekoladowych zajączków i baranków z ciasta coraz częściej na naszych wielkanocnych stołach gości pascha. Zgodnie z symboliką ten pyszny deser powinien być przygotowywany tylko raz w roku, właśnie na Święta Wielkanocne.
Czy wiesz, że... Pascha stanowi niemal nieodłączny element świętowania Wielkanocy przez wyznawców prawosławia. Jej tradycja sięga XVIII wieku. Początkowo na jej spożywanie kilka razy w roku mogli sobie pozwolić tylko najbogatsi, a biedniejsi jedli ją raz w roku, właśnie na Wielkanoc. Pascha formowana jest w kształt stożka, co ma symbolizować grobowiec Chrystusa. Duże znaczenie w kwestii symboliki mają również używane do przygotowania paschy produkty, czyli jajka i mleko, które dla chrześcijan są znakiem wiosennego odrodzenia przyrody. Dodatki takie jak bakalie czy cukier oznaczają dobrobyt i bogactwo, a biała lub kremowa barwa deseru stanowi odniesienie do szat zmartwychwstałego Chrystusa. U naszychSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl