Wielkanocny deser pełen bakalii

Dodano: 13/04/2022 - Nr 15 z 13 kwietnia 2022

Kulinaria [Pascha]

Obok mazurków, czekoladowych zajączków i baranków z ciasta coraz częściej na naszych wielkanocnych stołach gości pascha. Zgodnie z symboliką ten pyszny deser powinien być przygotowywany tylko raz w roku, właśnie na Święta Wielkanocne.

Czy wiesz, że... Pascha stanowi niemal nieodłączny element świętowania Wielkanocy przez wyznawców prawosławia. Jej tradycja sięga XVIII wieku. Początkowo na jej spożywanie kilka razy w roku mogli sobie pozwolić tylko najbogatsi, a biedniejsi jedli ją raz w roku, właśnie na Wielkanoc. Pascha formowana jest w kształt stożka, co ma symbolizować grobowiec Chrystusa. Duże znaczenie w kwestii symboliki mają również używane do przygotowania paschy produkty, czyli jajka i mleko, które dla chrześcijan są znakiem wiosennego odrodzenia przyrody. Dodatki takie jak bakalie czy cukier oznaczają dobrobyt i bogactwo, a biała lub kremowa barwa deseru stanowi odniesienie do szat zmartwychwstałego Chrystusa. U naszych wschodnich
     
37%
pozostało do przeczytania: 63%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze