Koreański specjał na polskim stole

Dodano: 23/03/2022 - Nr 12 z 23 marca 2022

Kulinaria [Kimchi]

Kwaśne, pikantne i słone – aż w tylu opcjach przyrządzają ją Koreańczycy. Kapusta kimchi od jakiegoś czasu na stałe zagościła w menu restauracji i barów oferujących potrawy kuchni azjatyckiej. Jej wyrazisty smak zdobył u nas wielu wielbicieli.

Czy wiesz, że... Kimchi to kiszona kapusta pekińska z dodatkiem warzyw i ostrej papryki. Historia tej potrawy sięga 1000 lat wstecz, a tradycja jej przygotowania została w 2013 roku wpisana na światową listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Kimchi może być jedzone jako samodzielna przystawka lub dodatek do wielu potraw. Pasuje do zup, zwłaszcza na bazie warzywno-mięsnego bulionu. Można je także podawać z sałatkami warzywnymi i owocowymi. Sprawdza się jako wzbogacenie smaku dań jednogarnkowych, jak gulasz, curry, leczo, fasolka po bretońsku, a nawet bigos. Dobrze komponuje się z ryżem, makaronem, kaszą, jajecznicą oraz dowolnym mięsem, zwłaszcza kurczakiem i wołowiną, oraz rybą. Będzie doskonałym składnikiem farszu
     
35%
pozostało do przeczytania: 65%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze