Ruda WRON-a rozdrażniona
– PiS nie podsłuchiwał Lewicy, a stało się to za Tuska – mówi zirytowany poseł tego ugrupowania. Na Lewicy nikt nie wierzy, że posiedzenie jej klubu podsłuchało się samo. Wcześniej Tusk wykorzystał...
Soczewica jest jednym z najstarszych produktów żywnościowych znanych człowiekowi i jednym z najbardziej odżywczych. Według biblijnej opowieści, właśnie za miskę soczewicy Ezaw sprzedał Jakubowi prawa związane z pierworództwem. Kiedyś nazywana była mięsem dla ubogich, dziś moda na wegetarianizm przywróciła ją do łask.
Najbardziej popularne odmiany soczewicy to czerwona i zielona, ale w sprzedaży dostępna jest też brązowa, czarna i żółta. Każda ma swoje oryginalne walory smakowe i nieco różni się od pozostałych sposobem przyrządzania i przeznaczeniem. Soczewica brązowa to nasiona soczewicy czerwonej, które nie zostały oczyszczone z zewnętrznej powłoki. Ma intensywny smak. Gotuje się ją około godziny, wtedy mięknie, ale nie traci swojego kształtu i koloru. Używana jest do wyrobu pasztetów, kotletów lub gulaszu. Soczewica czarna, czyli beluga, zawdzięcza swoją barwę dużej ilości zawartych w niej przeciwutleniaczy – tych samych, które znajdują się m.in. wSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl