Potencjał o wielu barwach

Dodano: 09/02/2022 - Nr 6 z 9 lutego 2022

Kulinaria [Soczewica]

Soczewica jest jednym z najstarszych produktów żywnościowych znanych człowiekowi i jednym z najbardziej odżywczych. Według biblijnej opowieści, właśnie za miskę soczewicy Ezaw sprzedał Jakubowi prawa związane z pierworództwem. Kiedyś nazywana była mięsem dla ubogich, dziś moda na wegetarianizm przywróciła ją do łask.

Najbardziej popularne odmiany soczewicy to czerwona i zielona, ale w sprzedaży dostępna jest też brązowa, czarna i żółta. Każda ma swoje oryginalne walory smakowe i nieco różni się od pozostałych sposobem przyrządzania i przeznaczeniem. Soczewica brązowa to nasiona soczewicy czerwonej, które nie zostały oczyszczone z zewnętrznej powłoki. Ma intensywny smak. Gotuje się ją około godziny, wtedy mięknie, ale nie traci swojego kształtu i koloru. Używana jest do wyrobu pasztetów, kotletów lub gulaszu. Soczewica czarna, czyli beluga, zawdzięcza swoją barwę dużej ilości zawartych w niej przeciwutleniaczy – tych samych, które znajdują się m.in. w
     
34%
pozostało do przeczytania: 66%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze